Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Λευκωσία

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Λευκωσία

Το Μουσείο λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο συγκρότημα του εργοστασίου Carlsberg. Είναι ένα αξιόλογο και άρτια οργανωμένο μουσείο, Ευρωπαικού επιπέδου, που στόχο έχει την ενημέρωση του κοινού για την χλωρίδα, την πανίδα και τη γεωλογία του τόπου μας. Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει περίπου 2500 εκθέματα.

Το μεγαλύτερο της μέρος αποτελείται από ταριχευμένα θηλαστικά, πτηνά, ψάρια, ερπετά και έντομα, καθώς και πετρώματα, ορυκτά, ημιπολύτιμους λίθους, όστρακα, απολιθώματα και άλλα. Μια επίσκεψη στο Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μπορεί να δώσει το έναυσμα στον επισκέπτη να εμβαθύνει περισσότερο στη μελέτη της φύσης και να την αγαπήσει.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ιδρύθηκε το 1996 και ήταν το πρώτο από μία σειρά Κοινωφελών Έργων προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται στο εργοστάσιο της Carlsberg στα Λατσιά και είναι ανοιχτό στο κοινό για επισκέψεις με ελεύθερη είσοδο. Είναι ένα αξιόλογο και άρτια οργανωμένο μουσείο, Ευρωπαϊκού επιπέδου, που συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για την πανίδα και τη γεωλογία του τόπου μας. Παρουσιάζει στον επισκέπτη ανάγλυφη τη φύση και τα αντιπροσωπευτικά δείγματά της.

Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει περίπου 2500 εκθέματα. Το μεγαλύτερο της μέρος αποτελείται από ταριχευμένα θηλαστικά, πτηνά, ψάρια, ερπετά και έντομα, καθώς και πετρώματα, ορυκτά, ημιπολύτιμους λίθους, όστρακα, απολιθώματα και άλλα.

Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται χαρακτηριστικά πετρώματα και ορυκτά της Κύπρου, όπως ιζηματογενή και ηφαιστειογενή πετρώματα 65 – 100 και 90 εκατομμυρίων ετών αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι επισκέπτες πληροφορούνται για το πώς αναδύθηκε η Κύπρος από το βυθό της θάλασσας καθώς επίσης και για τα Οφιολιθικά πετρώματα και κοιτάσματα του Τροόδους.

Στη δεύτερη αίθουσα αναπαρίσταται ο βυθός της Μεσογείου όπου συναντά κανείς ταριχευμένα ψάρια, κοχύλια, οστρακοειδή και άλλα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά εκθέματα σ’ αυτή την αίθουσα είναι το φεγγαρόψαρο, το σαλάχι, το δελφίνι και η θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα. Μπορεί επίσης κάποιος να δει και να συγκρίνει κοχύλια της Κύπρου με κοχύλια των ωκεανών.

Σ’ αυτή την ενότητα γίνεται επεξήγηση στον επισκέπτη για το πώς η βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη του 20ου αιώνα, καθώς και η συνεχής μόλυνση ποταμών και θαλασσών σε συνδυασμό με τη συστηματική αλίευση τεράστιων ποσοτήτων ψαριών, έχουν επιφέρει ανυπολόγιστη καταστροφή στο οικοσύστημα της Μεσογείου. Επισημάνεται επίσης και η ανάγκη για προστασία της Μεσογείου.

Στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης συναντά δύο από τους σημαντικότερους βιότοπους της Κύπρου, στις αναπαραστάσεις μέρους τους Δάσους της Πάφου και της Αλυκής της Λάρνακας.

Το Δάσος της Πάφου, είναι το μεγαλύτερο και πλουσιότερο δάσος της Κύπρου και είναι η μοναδική περιοχή του νησιού όπου συναντούμε το Κυπριακό Αγρινό (Οvis gmelini ophion). To αγρινό είναι ένα είδος άγριου προβάτου, που από το 1978 κατατάσσεται στα υπό εξάλειψη είδη και προστατεύεται από την κυπριακή νομοθεσία. Σ’ αυτό το τμήμα δίνεται έμφαση στη διατήρηση της οικολογικής αλυσίδας του τόπου μας καθώς και η σημασία της.

Η Αλυκή της Λάρνακας είναι ο δεύτερος βιότοπος που αναπαρίσταται σ’ αυτή την ενότητα. Είναι από τους πιο σημαντικούς βιότοπους στην Ευρώπη για τα υδρόβια πτηνά. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μία εντυπωσιακή συλλογή από υδρόβια και παρυδάτια πτηνά.

Στην τέταρτη αίθουσα ο επισκέπτης μπορεί να μελετήσει διάφορα είδη του ζωικού βασιλείου της Κύπρου, την ανατομία και τις συνήθειες τους, τα είδη που αποτελούν την τροφή τους και άλλα πολλά.

Υπάρχει επίσης αίθουσα εντομολογίας η οποία περιλαμβάνει προθήκες με έντομα, πεταλούδες και χαρακτηριστικές φωλιές εντόμων. Η συλλογή έχει επίσης εμπλουτιστεί με αριθμό θηλαστικών από τη Β. Αμερική.

Κάτι άλλο που εντυπωσιάζει είναι η αναπαράσταση της Κυπριακής Αγροτικής Αυλής με όλα τα κατοικίδια που μπορούσε να δει κανείς στις κυπριακές αυλές του παλιού καιρού καθώς επίσης και τα ψεύτικα δείγματα δεινοσαύρων που υπάρχουν έξω στους κήπους του εργοστασίου της Carlsberg.

Μία επίσκεψη στο Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μπορεί να δώσει το έναυσμα στον επισκέπτη να εμβαθύνει περισσότερο στη μελέτη της Φύσης και να την αγαπήσει, συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και στη συλλογική προσπάθεια για προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος.

Mε την επίσκεψη σας στο Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε και στο υπερσύγχρονο Ζυθοποιείο, όπου παρασκευάζεται η παγκοσμίου φήμης μπύρα Carlsberg, και η αυθεντική κυπριακή μπύρα ΛΕΩΝ. Εκεί γίνεται επεξήγηση όσον αφορά τα συστατικά της μπύρας, τη διαδικασία και τα στάδια παραγωγής πριν και μετά την αλκοολική ζύμωση.

Ακολούθως ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το εμφιαλωτήριο όπου μπορεί να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία και τα στάδια της εμφιάλωσης. Το πρώτο στάδιο ξεκινά από την εισαγωγή των επιστρεφόμενων, άδειων φιαλών στο εμφιαλωτήριο και τελειώνει με την εξαγωγή των έτοιμων για διανομή φιαλών.


Διεύθυνση: Εγκαταστάσεις Ζυθοποιείων Carlsberg, Λατσιά, Παλαιός Δρόμος Λευκωσίας-Λεμεσού
Τηλέφωνο: 22471111
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα
Είσοδος: Ελεύθερη
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: theodora.korniotou@ppgroup.com.cy
Ιστοσελίδα: www.natmuseum.org.cy

Σχετικά Άρθρα


Μονοπάτι Μάντρα του Καμπιού

Το μονοπάτι είναι από τα λίγα που έχουν την δυνατότητα χρήσης του από τροχοκαθίσματα. Περνά μέσα από το πυκνό δάσος του...


Παρεκκλήσι Άγιος Γεώργιος - Γερμ...

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο χωριό της Γερμασόγειας. Συγκεκριμένα βρίσκεται μόνο του στο ψηλότερο σημείο...


Εκκλησία Τιμίου Σταυρού - Παρεκκ...

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού είναι πετρόκτιστη, αρκετά μικρή και βρίσκεται στο γραφικό χωριό της Παρεκκλησιάς που είναι...


Εκκλησία Παναγίας του Άρακα

Η εκκλησία της Παναγίας του Άρακος βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της οροσειράς του Τροόδους, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της...