Η αρχαία πόλη της Αμαθούντας βρίσκεται στα νότια παράλια της Κύπρου, 7 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της σημερινής πόλης της Λεμεσού.
Στην ευρύτερη περιοχή της Αμαθούντας έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας ήδη από τα Νεολιθικά χρόνια. Για την ίδια την πόλη της Αμαθούντας δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ιδρύθηκε.
Μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια της αρχαίας Κύπρου, η Αμαθούς βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού. Κατά τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κινύρα και ήταν εκεί όπου ο Θησέας άφησε την έγκυο Αριάδνη για φροντίδα μετά τη μάχη του με το Μινώταυρο. Είναι δύσκολο να καθοριστεί πότε ακριβώς ιδρύθηκε η πόλη, αλλά ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή της Ακρόπολης εντοπίστηκε γύρω στο 1100 π.Χ. Ανά τους αιώνες η Αμαθούς έπεσε θύμα πολλών κατακτητών (Πέρσες, Πτολεμαίοι, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί) μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ. που εγκαταλείφθηκε τελικά, κυρίως λόγω των πολλών Αραβικών επιδρομών.
Έως την Αρχαϊκή περίοδο η πόλη οχυρώθηκε με γερά τείχη και ενισχύθηκε επιπλέον στην Ελληνιστική περίοδο. Τα νοτιοανατολικά τείχη έπαθαν σημαντική ζημιά τον 4ο αιώνα από σεισμούς. Τα τμήματα που προστάτευαν την Ακρόπολη ξαναχτίστηκαν από τον Ιουστινιανό (527-565 μ.Χ.). Αργότερα, τα νοτιοανατολικά τείχη ξαναχτίστηκαν, ενώ τα βόρεια και ανατολικά τμήματα αναστηλώθηκαν εν όψει της Αραβικής απειλής κατά τον 7ο αιώνα.
Η πόλη της Αμαθούς αναπτύχθηκε σε δύο επίπεδα-την κάτω και την άνω πόλη (Ακρόπολη). Ανασκαφές έφεραν στο φως το σύμπλεγμα της Αγοράς με τις στοές, τα λουτρά και άλλα παρακείμενα κτίρια, τέσσερις βασιλικές, το ιερό της Αφροδίτης, ένα υδραγωγείο, και το λιμάνι που σήμερα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έξω από τα τείχη βρίσκονται η ανατολική και η δυτική νεκρόπολη.
Σημείωση: Το μονοπάτι είναι προσβάσιμο από αναπηρικό καροτσάκι μόνο στην κάτω πόλη.
Διεύθυνση: Αμαθούντα, Λεμεσός
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα