Σπήλαιο Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας - Τραχώνι

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ / Σπήλαιο Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας - Τραχώνι
Η Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα βρίσκεται στο Τραχώνι Λεμεσού. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα κατανυκτικό σπήλαιο – εξωκλήσι στην κορυφή ενός χαμηλού ασβεστολιθικού υψώματος, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Σύμφωνα με την παράδοση, πιθανολογείται ότι το σπήλαιο αυτό, κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια χρησιμοποιείτο σαν κατακόμβη. 
 
Το σπήλαιο έχει δυο εισόδους, νότια και βόρεια. Στο εσωτερικό έχει δημιουργηθεί ιερό και ένα εντυπωσιακό πέτρινο τέμπλο με δυο εισόδους. Εκεί θα αντικρίσει κάνεις την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας η οποία θεωρείται προστάτιδα κυρίως παιδιών με προβλήματα υγείας. 

Αν και μοιράζεται το ίδιο όνομα με αρκετές ακόμα εκκλησίες στην Κύπρο (αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο), η διαρρύθμιση των χώρων στο εσωτερικό του ναού, οι τοιχογραφίες που την κοσμούν, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο φωτίζεται από τους φεγγίτες που έχουν λαξευτεί στην οροφή του βράχου, δημιουργούν μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. 

(*Φωτογραφίες από Αντρέα Χατζηαντώνη)

Σχετικά Άρθρα


Παραλία Περνέρα

Η Περνέρα έχει μήκος 350 μέτρα και βρίσκεται στην Αγία Νάπα μεταξύ των παραλιών Βαθιά Γωνιά και Κατσάρκα.


Υδατοδεξαμενή Προδρόμου - Σταυρο...

Η διαδρομή σου προσφέρει υπέροχη θέα προς τον Κόλπο Μόρφου και την οροσειρά Τροόδους.


Ιερά Μονή Σταυροβουνίου

Σε μια πανοραμική βουνοκορφή της Κύπρου, σαν μια γιγάντια αετοφωλιά, βαλμένη από το χέρι του Θεού, αιώνες τώρα στην κορυφή...


Μουσείο ΕΛΔΥΚ

Ένα μουσείο βγαλμένο μέσα από την ιστορία του τόπου σε χώρο που έχει πολλά να πει