Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ριζοελιά Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ριζοελιά Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4
Η διαδρομή ξεκινά από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, ακολουθώντας νότια κατεύθυνση σε άσφαλτο 1 χιλιόμετρο κατά μήκος της Αλυκής της Λάρνακας, περνώντας το Τζαμί Χαλά Σουλτάν (υψόμετρο 10 μέτρα) και συνεχίζει σε χωματόδρομο νοτιοανατολικά της Αλυκής έως το υδραγωγείο των Καμάρων.

Την Αλυκή Λάρνακας θα την βρεις στα νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας, ανατολικά των χωριών Μενεούν και Δρομολαξιάς, παρα του αεροδρομίου Λάρνακας. Αποτελείται από ενα δίκτυο τεσσάρων λιμνών διαφόρων μεγεθών τρεις από τις οποίες είναι συνδεδεμένες. Η αλυκή θεωρείται ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας και προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ από το 2001, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας από το 2005.

Κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, η Αλυκή της Λάρνακας βάφεται ροζ από τα χιλιάδες φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) που ξεχειμωνιάζουν στις όχθες της. Ένα θέαμα που αξίζει πραγματικά να το δεις! Στη δυτική όχθη ακόμα, θα δεις να βρίσκεται χτισμένο το Τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ (Ουμμ Χαράμ τουρκικη εκκλκσια).

Το μουσουλμανικό τέμενος της Χαλά Σουλτάν είναι κτισμένο στη δυτική όχθη της Αλυκής, 6 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Λάρνακας. Αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους της Κύπρου.

Στο εσωτερικό του Χάλα Σουλτάν Τεκκέ σώζεται τάφος, που σύμφωνα με την παράδοση ανήκει στην Ουμ Χαράμ, συγγενή του προφήτη Μωάμεθ. Η Ουμ Χαράμ, η οποία συνόδευσε το σύζυγό της στην Κύπρο κατά τη διάρκεια μιας αραβικής επιδρομής, σκοτώθηκε επί τόπου πέφτοντας από το άλογό της, μόλις αποβιβάστηκε στο νησί. Ο τάφος είναι σκεπασμένος με υφάσματα και περιβάλλεται από ένα τρίλιθο κατασκεύασμα. Σύμφωνα με την παράδοση ο ένας λίθος αιωρείται.

Το τζαμί κτίστηκε πολύ αργότερα, λίγο πριν το 1787. Η μορφή του τεμένους που θα δεις σήμερα συμπληρώθηκε στα 1816. Πρόσφατα έγιναν εργασίες αποκατάστασης του τεμένους, το οποίο αποτελεί και σήμερα το δημοφιλέστερο προσκύνημα των μουσουλμάνων της Κύπρου.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή θα δεις να ξεδιπλώνεται μπροστά σου το Υδραγωγείο των Καμάρων.

Υδραγωγείο Καμάρων

Αυτό το όμορφο υδραγωγείο του 18ου αιώνα βρίσκεται στο δρόμο με κατεύθυνση τη Λεμεσό, στην περιοχή Καμάρες, η οποία πήρε το όνομά της από τις χαρακτηριστικές καμάρες του Υδραγωγείου.

Πρόκειται για ένα υπαίθριο μνημείο, που χτίστηκε σε ρωμαϊκό στυλ το 1746 από τον Τούρκο κυβερνήτη της Λάρνακας Μπεκίρ Πασά, ο οποίος το χρηματοδότησε από δικές του πηγές για να μεταφέρει νερό στη Λάρνακα από μια πηγή που βρισκόταν περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά. Το υδραγωγείο εγκαταλείφθηκε το 1939 και η λειτουργία του αντικαταστάθηκε από σύγχρονους αγωγούς.

Υπάρχουν περισσότερες από 20 καμάρες, οι οποίες είναι ακόμη άθικτες και είναι εντυπωσιακές όταν φωτίζονται τη νύχτα. Μια λιθόστρωτη περιοχή με παγκάκια και ένα μονοπάτι στην περιοχή, επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει την τοποθεσία, ενώ το μονοπάτι συνδέεται με την Αλυκή της Λάρνακας.

Στη συνέχεια, η διαδρομή διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας - Λεμεσού Α5, κοντά στο παλιό κτίριο του Πασά και κατευθύνεται βορειοδυτικά προς τη βιομηχανική ζώνη Αραδίππου σε 1,5 χιλιόμετρο χωματόδρομο. Διασχίζοντας το δρόμο περνάς μέσα από τη βιομηχανική ζώνη Αραδίππου, καταλήγοντας δίπλα στην ανατολική είσοδο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς.

Η βλάστηση που περικλείει την Αλυκή της Λάρνακας περιλαμβάνει βούρλα που βρίσκονται σε υδρότοπους και καλαμιές. Τα φυτά που απαντώνται κατά μήκος της διαδρομής είναι κυρίως τρεμιθιές, φοίνικες, ελαιόδεντρα, ευκάλυπτοι και θυμάρι. Οι βραχώδεις σχηματισμοί αποτελούνται κυρίως από άμμο και βότσαλα, άμμο και πυλό, άμμο και αμμοχάλικο, κιμωλία και γύψο.

Σημείο Εκκίνησης : Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας

Τέρμα: Ριζοελιά

Εκτιμώμενη Διάρκεια: Περίπου 5 - 7 ώρες

Μήκος Διαδρομής: 12 χιλιόμετρα

Σχετικά Άρθρα


Πηλαβάκειο Μουσείο Αγγειοπλαστικ...

Tο χωριό έχει γίνει σήμερα πόλος έλξης από ντόπιους και ξένους που θέλουν να θαυμάσουν από κοντά αυτή τη μοναδική τέχνη...


Φρούριο Λάρνακας

Χτισμένο επί βασιλείας James (1382-1398), προκειμένου να προστατεύει το λιμάνι, στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου...


Βυζαντινή Εκκλησία Αγίας Παρασκε...

Αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Κύπρου.


Μονοπάτι Εκδρομικός χώρος Ν. Δ. ...

Το σίγουρο είναι ότι θα σε χαλαρώσει και θα σου προσφέρει ένα άνετο περίπατο μακριά από την φασαρία της πόλης.