Το Μουσείο του Σκαρπάρη Χρίστου Χρυσάνθου

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΟΟΔΟΥΣ / Το Μουσείο του Σκαρπάρη Χρίστου Χρυσάνθου
Ο Χρίστος γεννήθηκε στα Κούρδαλι το 1902 και μετά το δημοτικό έμαθε την τέχνη του σκαρπάρη στη Γαλάτα. Επιστρέφοντας άνοιξε στα Σπήλια σκαρπάρικο το οποίο διατήρησε μέχρι το θάνατό του το 2002, αφού πρόλαβε να γιορτάσει τα εκατοστά γενέθλιά του.

Το Μουσείο του σκαρπάρη Χρίστου Χρυσάνθου βρίσκεται στο χωριό Σπήλια της Επαρχίας Λευκωσίας. Δημιουργήθηκε το 2007 από τον Ανδρέα Χρυσάνθου στη μνήμη του πατέρα του. Στεγάζεται στο ημιυπόγειο διατηρητέας οικίας που βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας.

Στο κέντρο του Μουσείου βρίσκεται ο πάγκος του σκαρπάρη, καμωμένος το 1920, με όλα τα εργαλεία συχνής χρήσης. Δίπλα υπάρχουν δυο μηχανές Singer, για ράψιμο των παπουτσιών, αγορασμένες το 1930. Από τον τοίχο κρέμονται τα καλαπόδια, οι μόλες, τα δέρματα και παπούτσια. Σε ένα τραπέζι του 1926 βρίσκονται τα βιβλία με τα «βερεσιέθκια» των πελατών από το 1933.

Σε ράφια υπάρχουν το lux, εργαλεία, αλλά και φωτογραφίες επωνύμων της εποχής του, που κοσμούσαν το μαγαζί του. Μετά το 1970 οι σκαρπάρηδες εγκατέλειπαν το επάγγελμα, λόγω της βιομηχανίας. Ο Χρίστος δούλεψε την τέχνη αυτή μέχρι το 1995.

Σε μια γωνιά παρουσιάζονται κάποιες άλλες ικανότητες του Χρίστου:  ο πρωτοχορευτής της περιοχής, ο διάσημος κυνηγός και σπουδαίος γεωργός, που έζησε όλο τον εικοστό αιώνα. Σε μια ερμαρόλα του 1930 φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα του Χρίστου.

Τηλ.: 
99 176839
Διεύθυνση:  2841 Σπήλια, Λευκωσία
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: 
andreasflora@gmail.com
Website: 
www.soliacy.com

Σχετικά Άρθρα


Εκκλησία Σταυρού του Αγιασμάτη

Εξακολουθεί να είναι το πιο ολοκληρωμένο και αντιπροσωπευτικό δείγμα τοιχογραφιών του δευτέρου μισού του 15ου αιώνα στην...


Μουσείο Εθνικού Αγώνος E.O.K.A. ...

Περιλαμβάνει ενδύματα, αυθεντικές επιστολές και ημερολόγια των αγωνιστών, αναπαραστάσεις κρησφυγέτων, μια αυθεντική...


Παραλία Φοινικούδων

Το υποκοριστικό «Φοινικούδες» σημαίνει μικρές φοινικιές (που τώρα πια μεγάλωσαν κι έγιναν δέντρα) που φυτεύτηκαν το 1922. ...


Φυσική Γέφυρα του Κόρακα

Η φυσική γέφυρα του Κόρακα είναι αντικειμενικά ένα αριστούργημα του καλύτερου δημιουργού, της φύσης. Χρειάστηκαν πάρα...