Μουσείο Συλλογής Γιώργου και Νεφέλης Τζιάμπρα Πιερίδη (Δωρεά Κλειώς και Σόλων Τριανταφυλλίδη)

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ / Μουσείο Συλλογής Γιώργου και Νεφέλης Τζιάμπρα Πιερίδη (Δωρεά Κλειώς και Σόλων Τριανταφυλλίδη)

Μουσείο Συλλογής Γιώργου και Νεφέλης Τζιάμπρα Πιερίδη (Δωρεά Κλειώς και Σόλων Τριανταφυλλίδη)

Η Συλλογή Γεωργίου και Nεφέλης Tζιάπρα Πιερίδη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της κυπριακής ιστορίας και αρχαιολογίας, από την Πρώιμη Eποχή του Xαλκού (2500 π.X.) έως και τη Mεσαιωνική περίοδο (16ος αιώνας). Στόχος του Μουσείου είναι η προβολή του μακροχρόνιου ελληνικού πολιτισμού στο νησί. Στο Mουσείο παρουσιάζονται περισσότερα από 600 αντικείμενα και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές της Kύπρου. Ανάμεσα στα εκθέματα θα βρει κανείς αμφορείς με σκηνές αμαξοδρομιών, πυγμάχων, ταυρομαχιών καθώς και με ψάρια ή πτηνά, μοναδικά ανθρωπόμορφα αγγεία, εξαίρετα δείγματα κυπριακής κεραμικής, διακοσμημένους λυχνοστάτες, ειδώλια ιππέων και αρμάτων, αγάλματα, κοσμήματα, νομίσματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Η δωρεά έγινε το 1999 και το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2002 στο κτήριο του Πολιτιστικού Iδρύματος στη Φανερωμένη. Σχεδιασμένο με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές, έχει ως στόχο την προβολή της αρχαίας τέχνης του νησιού, τεκμήριο του μακρόχρονου ελληνικού πολιτισμού στο νοτιότερο άκρο της Eυρώπης.

Η Συλλογή, η οποία αριθμεί περισσότερα από 600 αντικείμενα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της Κυπριακής αρχαιολογίας από την Πρώιμη Eποχή του Xαλκού (2500 π.X.) έως και τη Mεσαιωνική Περίοδο (16ος αιώνας). Περιλαμβάνει μοναδικά δείγματα μυκηναϊκής κεραμικής όπως, επίσης, και αντιπροσωπευτικά δείγματα κεραμικής της Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Κλασικής, Ρωμαϊκής και Mεσαιωνικής περιόδου, πήλινα ειδώλια, μια σημαντική συλλογή λίθινων γλυπτών και σφραγίδων, κοσμήματα, νομίσματα και χάλκινα αντικείμενα.

Ψηφιακός Αρχαιολογικός Εξερευνητής SPYRA
Ο SPYRA είναι ένα πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα, μοναδικό για τα δεδομένα της Κύπρου, το οποίο φέρνει τα αρχαιολογικά εκθέματα που βρίσκονται στις προθήκες του Μουσείου κοντά στον επισκέπτη.

Ο Ψηφιακός Αρχαιολογικός Εξερευνητής SPYRA λειτουργεί με ένα απλό διαδραστικό τρόπο. Ο επισκέπτης επιλέγει ένα κεραμικό όστρακο ή ένα θραύσμα από ασβεστολιθικό άγαλμα (απομίμηση του πρωτότυπου), από μια ειδική θήκη που βρίσκεται μπροστά του. Τοποθετεί το αντικείμενο σε μια  κυκλική βάση, η οποία το "διαβάζει" και το αναδημιουργεί σε μια μεγάλη οθόνη. Χρησιμοποιώντας μια μικρή οθόνη αφής, ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει διάφορες πληροφορίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.


Ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι: από Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00π.μ.-05:00μ.μ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου Φανερωμένης 86-90., 1011 Λευκωσία
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 22677134
Περίοδος Λειτουργίας: Ολόχρονα
Είσοδος: Ελεύθερη

Σχετικά Άρθρα


Βασιλικό Παρεκκλήσι

Το «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, στο...


Μονοπάτι Σελλάδι του Καραμανλή -...

Το μονοπάτι σου προσφέρει υπέροχη θέα προς την κοιλάδα, Κανναβιών - Αγ.Ειρήνης.


Ιερός Ναός Παναγίας Αγγελόκτιστη...

Ο ναός της Παναγίας της Αγγελόκτιστης, που είναι μια βυζαντινή εκκλησία, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του χωριού Κίτι...


Παραλία Νησί - Γαλάζια Σημαία

Αποτελεί μια από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες για μπάνιο..