Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής & Αργυροχοϊας - Οικία Πάτσαλου Λεύκαρα

ΕΚΔΡΟΜΕΣ / ΜΟΥΣΕΙΑ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής & Αργυροχοϊας - Οικία Πάτσαλου Λεύκαρα

Τα Λεύκαρα βρίσκονται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους, στην επαρχία Λάρνακα. Το Μουσείο των Λευκάρων στεγάζεται στην οικία Πάτσαλου, η οποία πήρε το όνομά της από τον τελευταίο της ιδιοκτήτη. Η οικία Πάτσαλου αγοράστηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και, μετά την αποκατάστασή της, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό τον Αύγουστο του 1988.

Η οικία χρονολογείται από το 19ο αιώνα και θεωρείται από τα πιο όμορφα αρχοντικά των Λευκάρων. Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα στην οικία όπως ήταν και την εποχή που χρησιμοποιούνταν.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται έπιπλα του 19ου και 20ου αιώνα, παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοίας και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από λευκαρίτικα κεντήματα. Η διαρρύθμιση του χώρου στο ισόγειο, που περιλαμβάνει μια παραδοσιακού τύπου τραπεζαρία και την αποθήκη όπου διατηρούνται μεγάλα πιθάρια και αγροτικά εργαλεία, δίνει μία ζωντανή εικόνα της παραδοσιακής αγροτικής ζωής στο χωριό.

Από την αριστερή γωνία της αυλής μια σκάλα οδηγεί στον πάνω όροφο ο οποίος περιλαμβάνει τρία δωμάτια. Εκεί έχουν τοποθετηθεί αστικά έπιπλα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η επίπλωσή των δωματίων αυτών δημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός τυπικού αρχοντικού των Λευκάρων. Σε άλλα δωμάτια του ορόφου εκτίθενται παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοίας και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από λευκαρίτικα κεντήματα, για τα οποία ήταν φημισμένο το χωριό σε όλο τον κόσμο.


 

Διεύθυνση: Χωριό Λεύκαρα, 40 χλμ. από τη Λάρνακα, 8χλμ. από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού.
Τηλέφωνο: 24342326

Σχετικά Άρθρα


Πάρκο Γλυπτικής Πετραίον

Το Πάρκο άρχισε να δημιουργείται από το 2003 από τον Κύπριο αυτοδίδακτο γλύπτη Σάββα Κουλένδρο.


1η Τοπική Διαδρομή Λεμεσού - Θρη...

Αυτή η 1η τοπική διαδρομή αρχίζει από το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου, το οποίο υπάρχει μέσα στο Κάστρο της επαρχίας Λεμεσού...


7 Άη Γιώργηδες

Εφτά λαξευτά σπήλαια, εφτά προσκυνητάρια στη χάρη των εφτά Αή Γιώργηδων ή Γιώρκηδων, κοσμούν τη βραχώδη περιοχή της...


Σημεία Βυζαντινής Τέχνης -1

Οι πρώτοι Χριστιανικοί αιώνες και η τέχνη τους έφτασαν σε μας μέσα από τα ψηφιδωτά τριών εκκλησιών.