5+1 από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου!

BLOG / 5+1 από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου!

5+1 από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου!

6 αληθινοί μάρτυρες της μακραίωνης ιστορίας και παράδοσης της Κύπρου, αποτελούν ιδανικές αφορμές για εκδρομή και ταυτόχρονο εμπλουτισμό των γνώσεών σου για το νησί μας!

Έλα μαζί μας σε ένα ταξίδι στην ιστορία της Κύπρου, μέσα από τους 6 σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Choirokoitia-Neolithic-Settlement-(2).jpg

Νεολιθικός Συνοικισμός Χοιροκοιτίας

Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Επαρχία Λάρνακας


Ο αρχαιολογικός χώρος της Χοιροκοιτίας οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο γειτονικό χωριό της επαρχίας Λάρνακας.

Καταχωρημένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1988, η Χοιροκοιτιά είναι ένας από τους καλύτερα συντηρημένους οικισμούς αυτής της περιόδου στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η προϊστορική τοποθεσία της Χοιροκοιτίας χρονολογείται από την 6η χιλιετία π.Χ. Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από τη θάλασσα στη δυτική όχθη του ποταμού Μαρόνι στην περιφέρεια της Λάρνακας, κοντά στο χωριό από το οποίο πήρε το όνομα της και έχει θέα προς τη νότια ακτή της Κύπρου. Η μόνη είσοδος στον οικισμό - ένα κλιμακοστάσιο ενσωματωμένο μέσα σε ένα πέτρινο ορεινό όγκο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την εξωτερική όψη του τείχους που περιβάλει τον οικισμό - μπορεί να σκιαγραφηθεί για περισσότερα από 180 μέτρα.

Τέλεια λειτουργική ως είσοδος και έξοδος, η σκάλα προσέφερε λύση στο πρόβλημα που τέθηκε από το γεγονός ότι ο οικισμός στεκόταν 2 μέτρα ψηλότερα από τη γύρω περιοχή. Προστατευμένα από αυτό το τείχος, τα σπίτια ήταν στριμωγμένα και χωρίζονταν μόνο από στενές λωρίδες γης που χρησίμευαν ως περάσματα αλλά και για την απαλλαγή από τα απορρίμματα. Κάθε σπίτι απαρτιζόταν από έναν περίβολο με αρκετά κτίρια σε κυκλική διάταξη, συγκεντρωμένα γύρω από έναν ανοιχτό χώρο, ένα είδος εσωτερικής αυλής. Οι νεκροί θάβονταν σε λάκκους μέσα στα σπίτια. Στο χωριό, του οποίου ο πληθυσμός εκτιμάται ότι ήταν περίπου 300 κάτοικοι δεν βρέθηκε χώρος λατρείας.

Είναι ένας κωνικός λόφος που βρίσκεται κοντά στον ποταμό του Μαρωνιού. Ο ποταμός προμήθευε τους κατοίκους του οικισμού με νερό και οικοδομικό υλικό, στοιχεία απαραίτητα για τη διαβίωση και επιβίωση τους. Στο νεολιθικό αυτό οικισμό οι κατοικίες έχουν σχήμα στρογγυλό και είναι κτισμένες στην πλαγιά του λόφου, κοντά σε πηγή· πολλές απ' αυτές έχουν κτιστεί στις δυο πλευρές ενός λίθινου κτίσματος που θεωρήθηκε αρχικά ως δρόμος, πολλοί όμως υποστηρίζουν σήμερα πως αποτελούσε το τείχος του οικισμού. Η τεχνική της κατασκευής των κατοικιών είναι απλή. Στα θεμέλια και κατώτερα μέρη χρησιμοποιήθηκαν λιθάρια του ποταμού, ενώ στα ανώτερα, ελαφρότερα υλικά, όπως πηλός και ωμά πλιθάρια.

Ο πολιτισμός χάθηκε ξαφνικά και καμιά εξήγηση δεν βρέθηκε για αυτή την εξαφάνιση. Η Χοιροκοιτία, όπως και οι άλλοι Προκεραμικοί οικισμοί του νησιού, εγκαταλείφθηκε κατά την 4η χιλιετία π.Χ.

Μάθε πως: Πρόκειται για τον καλύτερα διατηρημένο και πιο παλιό οικισμό που χρονολογείται στη μεταγενέστερη φάση της ακεραμικής νεολιθικής περιόδου (7.000 π.X.).

Μπορείς να τον επισκεφτείς: Χειμερινό ωράριο (16/9 - 15/4) Δευτέρα- Κυριακή: 8.30 - 17.00. Καλοκαιρινό ωράριο (16/4 - 15/9) Δευτέρα- Κυριακή: 8.30 - 19.30.

Είσοδος: €2.50.
Πληροφορίες: 24322710.

16.jpg

Ψηφιδωτά της Πάφου
Επαρχία Πάφου


Τα ψηφιδωτά πατώματα αυτών των επαύλεων ευγενών χρονολογούνται από τον 3ο μέχρι τον 5ο αιώνα ΜΧ και συμπεριλαμβάνονται στα καλύτερα της ανατολικής Μεσογείου.

Τα ψηφιδωτά του Σπιτιού του Διονύσου απεικονίζουν το Θεό του κρασιού, ενώ το Σπίτι του Θησέα πήρε το όνομα του από τα ψηφιδωτά που έδειχναν τον αρχαίο Έλληνα ήρωα να κραδαίνει ένα ρόπαλο εναντίον του Μινώταυρου.

Πολλές άλλες υπέροχες σκηνές βρίσκονται και στα υπόλοιπα σπίτια όπως αυτό του Αίαντα, το σπίτι του Ορφέα και το σπίτι των τεσσάρων εποχών. Τα ψηφιδωτά καλύπτονται από την Πολιτιστική Διαδρομή της Αφροδίτης.

Η Οικία του Διονύσου
Ο διάκοσμος των ψηφιδωτών και οι μυθολογικές συνθέσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αναστηλωμένης αυτής ρωμαϊκής έπαυλης, η οποία χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Η έπαυλη ονομάζεται "Οικία του Διονύσου" χάρη στις πολλές αναπαραστάσεις του Διονύσου, του θεού του κρασιού. Ανήκε πιθανότατα σε κάποιο μέλος της ρωμαϊκής κυβερνητικής τάξης ή σε κάποιον πλούσιο κάτοικο της Πάφου.

Η Έπαυλη του Θησέα
Τα ψηφιδωτά της Έπαυλης του Θησέα βρίσκονται κοντά στην Οικία του Διονύσου και χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον εξαιρετικού ενδιαφέροντος γεωμετρικό διάκοσμο καθώς και μυθολογικές αναπαραστάσεις. Αξίζει κανείς να δει τα ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον Θησέα να σκοτώνει τον Μινώταυρο και τη γέννηση του Αχιλλέα.

Έπαυλη του Αιώνα
Τα ψηφιδωτά της Έπαυλης του Αιώνα χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. και βρίσκονται κοντά στα ψηφιδωτά του Διονύσου και του Θησέα. Οι πέντε σκηνές της μυθολογίας που αξίζει κανείς να δει είναι εκείνες που αναπαριστούν το λουτρό του Διονύσου, τη Λήδα και τον Κύκνο, το διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ της Κασσιόπειας και των Νηρηίδων, τον Απόλλωνα και το Μαρσύα και, τέλος, τη θριαμβευτική πομπή του Διονύσου.

Οικία του Ορφέα
Τα ψηφιδωτά της έπαυλης αυτής ανήκουν στον τρίτο αιώνα μ.Χ. και βρίσκονται δυτικά της Έπαυλης του Θησέα. Υπάρχουν τρεις αναπαραστάσεις της μυθολογίας που αξίζει κανείς να δει και είναι εκείνες που απεικονίζουν τον Ορφέα με τη λύρα του, τον Ηρακλή και το λιοντάρι της Νεμέας και την Αμαζόνα.

Οικία των τεσσάρων εποχών
Η έπαυλη αυτή βρίσκεται βόρεια της Οικίας του Ορφέα. Ονομάστηκε έτσι από το ψηφιδωτό που απεικονίζει την προσωποποίηση των τεσσάρων εποχών, το οποίο χρονολογείται από το πρώτο μισό του τρίτου αιώνα μ.Χ.

Μάθε πως: 
Τα ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1962 από ένα αγρότη που όργωνε το χωράφι του και απεικονίζουν κυρίως σκηνές από την Ελληνική μυθολογία.

Μπορείς να τον επισκεφτείς:  Καθημερινά: 08:00 - 17:00 (Νοέμβριο - Μάρτιο), 08:00 - 18:00 (Απρίλιο - Μάιο, Σεπτέμβριο - Οκτώβριο), 08:00 - 19:30 (Ιούνιο - Αύγουστο).

Είσοδος: €3,40

Πληροφορίες: 26 306 217

 

Kition-Archaeological-Site-(7).jpg

Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου
Επαρχία Λάρνακας, Κίτι


Ο αρχαιολογικός χώρος του Κιτίου, που περιλαμβάνει τις δύο τοποθεσίες Καθαρή και Παμπούλα, βρίσκεται μέσα στη σύγχρονη πόλη της Λάρνακας.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κιτίου, που περιλαμβάνει τις δύο τοποθεσίες Καθαρή και Παμπούλα, βρίσκεται μέσα στη σύγχρονη πόλη της Λάρνακας. Από το 18ο μέχρι και τον 20ο αιώνα ήλθαν στο φως, από ανασκαφές ξένων περιηγητών και τυμβωρύχων, διάφορα ευρήματα όπως είναι η περίφημη Ασσυριακή στήλη του βασιλιά Σαργών Β, η οποία βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο. Γύψινο αντίγραφό της στήλης εκτίθεται στο Μουσείο της Λάρνακας. Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές άρχισαν το 1929 από τη Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή, υπό τη διεύθυνση του Einar Gjestard. Από το 1959, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση του Βάσου Καραγιώργη, άρχισε τις ανασκαφές στην περιοχή Καθαρή, ενώ την ευθύνη των ανασκαφών στην περιοχή της Παμπούλας ανέλαβε, μετά τα γεγονότα του 1974, η γαλλική Αποστολή του Πανεπιστημίου της Λυών, που μέχρι τότε έκανε ανασκαφές στη Σαλαμίνα.

Απομεινάρια του αρχαίου Κιτίου, που βρισκόταν στην περιοχή της πόλης της Λάρνακας, είναι ορατά σε διάφορα σημεία του κέντρου της σύγχρονης πόλης. Ο πρώτος οργανωμένος οικισμός της περιοχής του Κιτίου χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα π.Χ. Στο τέλος αυτού του αιώνα ή στις αρχές του επόμενου Αχαιοί Έλληνες επανασχέδιασαν και ξανάχτισαν την πόλη, ενδυναμώνοντας τα κυκλώπεια τείχη της. Οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 9ο αιώνα π.Χ. Το 312 π.Χ η πόλη βασίλειο του Κιτίου κυριεύθηκε από τον Πτολεμαίο τον 1ο, αν και η κατοίκηση συνέχισε μέχρι τους Χριστιανικούς χρόνους.

Το Κίτιον ήταν πολύ γνωστό στα χρόνια της αρχαιότητας λόγω του λιμανιού του, από το οποίο πολλά γεωργικά προϊόντα εξάγονταν προς την ανατολική Μεσόγειο, την Αίγυπτο και το Αιγαίο. Επιπρόσθετα, η στρατηγική θέση του το καθιστούσε ιδανικό για ναυτική βάση. Γαλλικές ανασκαφές έφεραν στο φως ναυπηγία, στους πρόποδες του λόφου Παμπούλα.

Μπορείς να τον επισκεφτείς: 
Χειμερινό ωράριο (16/9 - 15/4) Δευτέρα- Παρασκευή: 8.30 - 16.00 Σάββατο - Κυριακή: κλειστό. Καλοκαιρινό ωράριο (16/4 - 15/9) Δευτέρα- Παρασκευή: 9.30 - 17.00 Σάββατο - Κυριακή: κλειστό.

Είσοδος: €2.50.

Πληροφορίες: 24304115.

Αρχαιολογικος-Χωρος-Αμαθουντας-(9).jpg

Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας
Επαρχία Λεμεσού, Γερμασόγεια


Η αρχαία πόλη της Αμαθούντας βρίσκεται στα νότια παράλια της Κύπρου, 7 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της σημερινής πόλης της Λεμεσού. Στην ευρύτερη περιοχή της Αμαθούντας έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας ήδη από τα Νεολιθικά χρόνια. Για την ίδια την πόλη της Αμαθούντας δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ιδρύθηκε.

Μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια της αρχαίας Κύπρου, η Αμαθούς βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού. Κατά τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κινύρα και ήταν εκεί όπου ο Θησέας άφησε την έγκυο Αριάδνη για φροντίδα μετά τη μάχη του με το Μινώταυρο. Είναι δύσκολο να καθοριστεί πότε ακριβώς ιδρύθηκε η πόλη, αλλά ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή της Ακρόπολης εντοπίστηκε γύρω στο 1100 π.Χ. Ανά τους αιώνες η Αμαθούς έπεσε θύμα πολλών κατακτητών (Πέρσες, Πτολεμαίοι, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί) μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ. που εγκαταλείφθηκε τελικά, κυρίως λόγω των πολλών Αραβικών επιδρομών.

Έως την Αρχαϊκή περίοδο η πόλη οχυρώθηκε με γερά τείχη και ενισχύθηκε επιπλέον στην Ελληνιστική περίοδο. Τα νοτιοανατολικά τείχη έπαθαν σημαντική ζημιά τον 4ο αιώνα από σεισμούς. Τα τμήματα που προστάτευαν την Ακρόπολη ξαναχτίστηκαν από τον Ιουστινιανό (527-565 μ.Χ.). Αργότερα, τα νοτιοανατολικά τείχη ξαναχτίστηκαν, ενώ τα βόρεια και ανατολικά τμήματα αναστηλώθηκαν εν όψει της Αραβικής απειλής κατά τον 7ο αιώνα.

Η πόλη της Αμαθούς αναπτύχθηκε σε δύο επίπεδα-την κάτω και την άνω πόλη (Ακρόπολη). Ανασκαφές έφεραν στο φως το σύμπλεγμα της Αγοράς με τις στοές, τα λουτρά και άλλα παρακείμενα κτίρια, τέσσερις βασιλικές, το ιερό της Αφροδίτης, ένα υδραγωγείο, και το λιμάνι που σήμερα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έξω από τα τείχη βρίσκονται η ανατολική και η δυτική νεκρόπολη.

Εδώ θα δεις: Το Ιερό της Αφροδίτης στην Ακρόπολη, τη Ρωμαϊκή Αγορά και τα Λουτρά, το Ανάκτορο, τα Τείχη, το Λιμάνι, τις Νεκροπόλεις και τις 5 Βασιλικές

Μάθε πως: Υπάρχουν κάποιες ασαφείς γραπτές αναφορές από την αρχαιότητα και κάποια, αμφισβητούμενα σήμερα, αρχαιολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι της Αμαθούντας ήταν αυτόχθονες.

Μπορείς να τον επισκεφτείς: Χειμερινό ωράριο (16/9 - 15/4) Δευτέρα- Κυριακή: 8.15 - 17.15. Καλοκαιρινό ωράριο (16/4 - 15/9) Δευτέρα- Κυριακή: 8.15 - 19.45.

Είσοδος: €2.50.

Πληροφορίες: 25635226.

Theatre-of-Kourion-(3).jpg

Κούριο
Επαρχία Λεμεσού


Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου και, σύμφωνα με τον οικιστικό μύθο που παραδίδει ο Ηρόδοτος, ιδρύθηκε από Αχαιούς που ήρθαν από το Άργος της Πελοποννήσου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα από το γειτονικό λόφο της Παμπούλας τοποθετούν την έλευση των Αχαιών στο χώρο μέσα στο 13ο και κατά το 12ο αι. π.Χ.

Τα αρχαιότερα κατάλοιπα κατοίκησης στην ευρύτερη περιοχή του Κουρίου χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο (4500-3900 π.Χ.). Πάνω στον ίδιο το λόφο του Κουρίου υπάρχουν κατάλοιπα που χρονολογούνται από το τέλος της κλασικής περιόδου, περισσότερο της ελληνιστικής (325-50 π.Χ.) και κυρίως της ρωμαϊκής (50-330 μ.Χ.) και παλαιοχριστιανικής εποχής (330-τέλη 7ου μ.Χ.).

Το Θέατρο του Κουρίου βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του απότομου λόφου πάνω στον οποίο χτίστηκε η πόλη. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Επισκοπή της επαρχίας Λεμεσού. Κατασκευάστηκε στο τέλος του 2ου αιώνα Π.Χ. αλλά απέκτησε τις σημερινές διαστάσεις του στο 2ο αιώνα Μ.Χ.

Το θέατρο αποτελείται από μια ημικυκλική ορχήστρα που περιβάλλεται από καθίσματα. Το θέατρο ήταν κλειστό στα νότια από το κτίριο της πρόσοψης της σκηνής που πρέπει να έφτανε στο ύψος των παρασκηνίων αν και σήμερα μόνο τα θεμέλια του διασώζονται. Εκατέρωθεν της σκηνής υπήρχαν δύο τοξωτοί πάροδοι (διάδρομοι) από όπου έμπαινε μέσα στο θέατρο το κοινό. Στο θέατρο του Κουρίου χωρούσε μέχρι και 3.500 θεατές.

Κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων ανακατασκευών, μετατράπηκε έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί θηριομαχίες. Στο Θέατρο του Κουρίου γίνονται πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες και θεατρικές παραστάσεις, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Εδώ θα δεις: τη Ρωμαϊκή Αγορά, την Οικία του Αχιλλέα, την Οικία των Μονομάχων, το Αρχαίο Θέατρο, την Οικία του Ευστολίου, την Επισκοπική Παλαιοχριστιανική Βασιλική, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, το Στάδιο, την Μικρή Βασιλική Εκτός των Τειχών και την Παράλια Βασιλική.

Μάθε πως: το θέατρο κτίστηκε το 2ο αι. π.Χ., ενώ κατά το 2ο αι. μ.Χ. επεκτάθηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή. Γύρω στα τέλη του 2ου-αρχές 3ου αι. έγιναν κάποιες μετατροπές, όπως η τοποθέτηση μεταλλικού κιγκλιδώματος, για να μπορεί να δέχεται ένα δημοφιλές θέαμα της εποχής, τις θηριομαχίες.

Μπορείς να το επισκεφτείς: Χειμερινό ωράριο (16/9 - 15/4) Δευτέρα- Κυριακή: 8.15 - 17.15. Καλοκαιρινό ωράριο (16/4 - 15/9) Δευτέρα- Κυριακή: 8.30 - 19.45.

Είσοδος: €4.50.

Πληροφορίες: 25934250.

P1017859.jpg

Nεολιθικός συνοικισμός Τέντα
Επαρχία Λάρνακας, Καλαβασός


Ο νεολιθικός οικισμός της Τέντας βρίσκεται σε μια φυσικά οχυρωμένη θέση.

Ο οικισμός ανακαλύφθηκε στα 1947 από τον Πορφύριο Δίκαιο, τότε Έφορο του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Από το 1976 τέθηκε σε εφαρμογή το Ερευνητικό Πρόγραμμα της Πεδιάδας του Βασιλικού από την Αμερικανική Αρχαιολογική Αποστολή του Πανεπιστημίου του Brandeis, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ian Todd, ο οποίος ανέσκαψε τον οικισμό της Τέντας.

Τέντα, είναι το όνομα ενός λόφου, που υψώνεται 20μ πάνω από τη δυτική πλευρά της Κοιλάδας του Βασιλικού, 2,.5 χιλιόμετρα από το χωριό Καλαβασσός. Τα πρώτα ερείπια ανθρώπινου οικισμού στην Τέντα χρονολογούνται από την Προκεραμική Νεολιθική περίοδο (7500 πΧ - 5200 πΧ). Φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό από το τέλος αυτής της περιόδου και μέχρι ο χώρος να ξανακατοικηθεί στην Κεραμική Νεολιθική περίοδο (4500 πΧ).

Το βασικό χαρακτηριστικό των σπιτιών είναι ότι έχουν απλή κυκλική ή διπλή κυκλική δομή , η ίδια με αυτή της Χοιροκοιτίας. Τα σπίτια είναι είτε εξολοκλήρου από πέτρα ή χτισμένα από πέτρα στο κάτω μέρος και με πλινθότουβλα από πάνω. Σε αντίθεση με τη Χοιροκοιτία, οι εσωτερικοί τοίχοι των σπιτιών ήταν καλυμμένοι με πηλό. Όλα τα πατώματα των σπιτιών είναι επίπεδα και φτιαγμένα από ισιωμένο χώμα. Το σχήμα της οροφής δεν μπόρεσε να καθοριστεί. Κάποιοι από τους τοίχους διατηρήθηκαν μέχρι και 1,5 μέτρο ύψος, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης καμινάδων, όπως στη Χοιροκοιτία. Τα ταφικά έθιμα τους είναι λίγο διαφορετικά από αυτά της Χοιροκοιτίας. Στην ομαλή επιφάνεια των εσωτερικών τοίχων ενός από τα σπίτια βρέθηκαν απομεινάρια ανθρώπινης φιγούρας με σηκωμένα τα χέρια και βαμμένα κόκκινα. Υπάρχουν σημάδια από κόκκινο σε διάφορα άλλα σημεία του τοίχου και δεν αποκλείεται αυτή η φιγούρα να ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης σύνθεσης. Αυτή η ανακάλυψη, που χρονολογείται στην 7η χιλιετία π.Χ, αποτελεί το πρώτο δείγμα ζωγραφικής τοίχου στο νησί και μαρτυράει τις υψηλές καλλιτεχνικές ικανότητες των κατοίκων της Προκεραμικής Νεολιθικής Κύπρου.

Ένας πετρόχτιστος εξωτερικός τοίχος περικύκλωνε την οικία τουλάχιστον στην πρώτη φάση. Ο τοίχος πρέπει να είχε προστατευτικό χαρακτήρα ή μπορεί απλά να οριοθετούσε τα όρια της κατοικίας. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη εισόδου στις περιοχές που έγιναν ανασκαφές.

Οι διατροφικές ανάγκες των κατοίκων καλύπτονταν από την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το κυνήγι και τη συλλογή άγριων καρπών. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ήταν φτιαγμένα από λίθο και οστά.

Μάθε πως: Ο οικισμός της Τέντας εγκαταλείφθηκε ξαφνικά στα τέλη της 6ης χιλιετίας π.Χ., όπως και άλλοι οικισμοί της ίδιας περιόδου, χωρίς να έχουν ακόμη εξακριβωθεί τα αίτια αυτής της απότομης εγκατάλειψης. Την περίοδο 1994-1995 κατασκευάστηκε ένα πυραμιδωτό στέγαστρο πάνω από τον οικισμό για προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Μπορείς να το επισκεφτείς: Χειμερινό ωράριο (16/9 - 15/4) Δευτέρα- Παρασκευή: 8.30 - 16.00 Σάββατο - Κυριακή: κλειστό. Καλοκαιρινό ωράριο (16/4 - 15/9) Δευτέρα- Παρασκευή: 9.30 - 17.00 Σάββατο - Κυριακή: κλειστό.

Είσοδος: €2.50.

Με πληροφορίες από το Τμήμα Αρχαιοτήτων

Σχετικά Άρθρα


Πάμε για brunch; Βρες τα καλύτερ...

Περιμένεις πώς και πώς το Σαββατοκύριακο για να ξυπνήσεις χαλαρά και να κανονίσεις brunch με την παρέα; Διάλεξε ανάμεσα...


Οι 5 καλύτερες παραλίες της Αμμο...

Όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει όλοι μας ψάχνουμε την τέλεια παραλία για να περάσουμε την μέρα μαυρίζοντας, πλατσουρίζοντας...


Πάμε για... πικ - νικ!

Eίναι το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου!


Θέλω εκδρομή ΤΩΡΑ: 6+1 Καλύτεροι...

Μαζέψαμε ορισμένα από τα ωραιότερα και πιο πολυσύχναστα «στέκια» στη φύση και σου τα παρουσιάζουμε, για να προγραμματίσεις...